Berntson Brands välkomnar vinproducenten Basilisco!

Berntson Brands välkomnar vinproducenten Basilisco!

Vi på Berntson Brands har fått äran att förvalta och utveckla Basilisco, Feudigruppens juvel.

Vingården på 20ha är vackert belägen i Basilicata i södra Italien. Vultureområdet ligger i en sluttning från byn Barile, som är belägen 600 meter över havet. Tillverkning och lagring sker i grottor av tuffsten, dvs sediment efter vulkanutbrott. Här har man odlat vin sedan 1400-talet och man har bevarat känsla och ursprung. Alla viner är ekologiskt odlade och vinmakerskan, Viviana Malafarina, Basiliscos ”face and soul”, driver vineriet med passion och tydlig inriktning på kvalitet.

”Ett fantastiskt vineri på en vacker plats i Italien med mycket historia och det är underbart att träffa en vinmakerska med sådant engagemang och passion” menar Kajsa Malmborg, Commercial Director på Berntson Brands.

Aglianico anses vara södra Italiens mest lovande druva och kan i struktur liknas med Nebbiolo (Barolo). Vinerna kännetecknas av kraftfulla tanniner och hög syra med mogna körsbär och blommiga toner samt inslag av vitpeppar. Samtidigt kan man I vissa viner hitta toner av läder och rökighet. Färgmässigt ger Aglianico viner som är mörkare än Nebbiolo.

Vad äter man till Aglianico? På grund av sin struktur fungerar vinet utmärkt till barbecue med smakrika kött och grönsaksrätter, gärna med vitlök och peperoncino. Passar också bra till grönsaksbaserade pastarätter, med mozzarella eller burrata.

Teodosio 2018

På Systembolaget, i ordinarie sortiment, hittar ni Basiliscos vin, Teodosio, ett fantastiskt vin gjort på Aglianicodruvan. På Systembolagets hemsida beskriver man det så här;

”Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, rosmarin, plommon, peppar, svarta oliver och lakrits. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.”

Priset är 119 kr och artikelnummer 2458.

”Ett mycket prisvärt och gott vin. Vår förhoppning är att fler konsumenter ska få upp ögonen för detta vin och druvan Aglianico ”säger Eric Berntson, CEO på Berntson brands AB

 

 

Åk till toppen